Saturday, January 29, 2011

Hari paling indah ialah hari ketika anda mampu mengawal diri anda


Dipetik dari buku: Motivasi Menjadi Wanita Paling Bahagia oleh Dr.’Aidh Abdullah Al-Qarni.
Janganlah menyangka bahawa selepas kebaikan tidak ada lagi keburukan, sebenarnya keburukan itu sentiasa ada.
Seorang lelaki yang benar-benar dapat menikmati hidupnya berkata: “Sebenarnya, hari yang paling indah ialah hari ketika kita mampu menguasai dan mengawal dunia, bukan sebaliknya. Hari yang indah adalah hari ketika kita sanggup mengawal nafsu dan selera kita, dan kita tidak tunduk hingga menjadi rendah dan hina, tidak berdaya.
Hari-hari yang paling indah dan mengesankan dalam hidupku ialah:
· Ketika aku dapat menguasai diriku dan keluar dari keraguan sama ada aku boleh atau tidak. Hari itu benar-benar sangat indah dan mengesankan.
· Ketika aku ragu antara amalan yang mendapat pujian orang dan amalan yang langsung tidak mendapat sebarang pujian, bahkan tidak diketahui oleh orang lain. Lalu, aku lupakan pujian itu dan aku memilih amalan yang tidak diketahui orang lain.
· Ketika aku mempunyai banyak wang, sedang hatiku tidak merasa kedamaian, kemudian aku memilih tidak punya apa-apa daripada hati yang resah berterusan.
· Hari yang paling indah dan mengesankan ialah ketika aku menerima sesuatu yang sedikit tanpa menyedari apa yang telah aku lakukan. Dan jika aku terima banyak, puji dan syukur kepada Allah.
Pedoman hidup: Ridhalah dengan apa yang anda perolehi, terimalah pemberian Allah apa adanya. Lupakanlah angan-angan yang tidak sesuai dengan yang anda usahakan dan di luar kemampuan.
“Allah akan mengampuni apa yang telah berlaku”

No comments:

Post a Comment