Saturday, January 26, 2013

10 Wasiat Rasulullah saw kepada puterinya Fatimah Az-Zahra'

Ada 10 Wasiat Rasulullah saw kepada anaknya Fatimah binti Rasulullah. Sepuluh wasiat yang beliau sampaikan merupakan mutiara yang termahal nilainya bila kemudian dimiliki oleh setiap Isteri solehah.
1) "Ya Fatimah, kepada wanita yang membuat tepung untuk suami dan anak-anaknya. Allah pasti akan menetapkan kebaikan baginya dari setiap biji gandum, melenyap keburukan dan meningkatkan darjat wanita itu."

2) "Ya Fatimah, kepada wanita yang berkeringat ketika menumbuk tepung untuk suami dan anak-anaknya. Nescaya Allah menjadikan dirinya dengan neraka sejauh tujuh tabir pemisah."

3) "Ya Fatimah, tiadalah seorang yang meminyakkan rambut anak-anaknya lalu menyisirnya dan mencuci pakaiannya. Melainkan Allah akan menetapkan pahala memberi makan seribu orang yang kelaparan dan memberi pakaian seribu orang yang telanjang."

4) "Ya Fatimah, tiadalah wanita yang manahan keperluan jiran tetangganya melainkan Allah akan menahannya dari minum telaga kauthar pada hari kiamat kelak."

5) "Ya Fatimah, yang lebih utama dari seluruh keutamaan di atas adalah keredaan suami terhadap isteri. Andai kata suamimu tidak reda kepadamu, maka aku tidak akan mendoakanmu. Ketahuilah wahai Fatimah, kemarahan suami adalah kemurkaan Allah."

6) "Ya Fatimah, apabila wanita mengandung maka malaikat memohon ampunan baginya dan Allah menetapkan baginya setiap hari seribu kebaikan serta menghilangkan seribu keburukan. Ketika wanita merasa sakit untuk melahirkan, Allah menetapkan pahala baginya sama dengan pahala para pejuang di jalan Allah. Jika dia melahirkan kandungannya, maka bersihlah dosa-dosanya seperti ketika dia dilahirkan dari kandungan ibunya. Bila meninggal ketika melahirkan maka dia tidak akan membawa dosa sedikit pun. Di dalam kubur akan mendapat taman-taman indah yang merupakan sebahagian dari taman syurga. Dan Allah memberikan pahala kepadanya sama dengan pahala seribu orang yang melaksanakan Ibadah Haji dan Umrah, dan seribu malaikat memohonkan keampunan baginya hingga hari kiamat."

7) "Ya Fatimah, tiadalah wanita yang melayani suami selama sehari semalam dengan rasa senang dan Ikhlas, melainkan Allah mengampuni dosa-dosa serta memakaikan pakaian padanya di hari kiamat berupa pakaian yang serba hijau dan menetapkan baginya setiap rambut pada tubuhnya seribu kebaikan. Dan Allah memberikan kepadanya pahala seratus kali ibadah Haji dan Umrah.

8) "Ya Fatimah, tiadalah wanita yang tersenyum di hadapan suami melainkan Allah memandangnya dengan pandangan penuh kasih."

9) "Ya Fatimah,tiadalah wanita yang membentangkan alas tidur suaminya dengan rasa senang hati melainkan para malaikat yang memanggil dari langit menyeru wanita itu agar menyaksikan pahala amalnya dan Allah mengampunkan dosa-dosanya yang telah lalu dan yang akan datang."

10) "Ya Fatimah, tidaklah wanita yang meminyakkan kepada suami dan menyikatnya, meminyakkan janggut dan memotong misainya serta memotong kukunya melainkan Allah memberi minuman yang didatangkan dari sungai-sungai syurga. Allah mempermudah sakaratul maut baginya serta kuburnya menjadi sebahagian dari taman-taman syurga. Allah membebaskannya dari seksa neraka serta dapat melintasi titian sirat dengan selamat."


Sumber: 


Rusydi Ramli Al-Jauhari(2012).Biografi Agung Rasulullah Sallallahu Alayhi Wasallam.

No comments:

Post a Comment